Saturday, August 24, 2019

Stress Belajar dan Risau Pasal Akademik? Ini 2 Tips Mudah

Tengah-tengah malam nak tidur, Cikgu terima 'surat cinta' dari pelajar ini 🤭


Subhanallah.. Cikgu terharu juga.

Kalau nak diikutkan, baru 4 hari kami berkenalan. Kalau ikut jam, belum sampai pun 24 jam. Tapi keserasian insyaAllah ada dan sejujurnya Cikgu cakap, pelajar ini seorang yang kuat berusaha, rajin malah tinggi budi bahasa.

Dalam tempoh 4 hari itulah kami berbincang mana-mana bahagian yang belum beliau faham dari 4 subjek iaitu Fizik, Kimia, Matematik dan Matematik Tambahan.

Beliau adalah pelajar asrama. Belajar di MRSM Gerik. Jadi, cuti sekolah adalah satu-satunya masa untuk tempah slot tutor dengan Cikgu.

Pembelajaran berjalan baik, cuma biasalah pelajar akan risau sama ada boleh buat atau tidak dalam peperiksaan nanti. Maka, samalah keadaannya dengan pelajar saya seorang ini. Risaunya bukan main. Faktor utama ialah beliau memang tak dapat perform dengan terbaik dalam peperiksaan yang lepas.

Beliau minta tips.

Bagi Cikgu, tips nya simple sahaja.

Usaha.

Hahaha.

Okay, serius ya. Memang pin tak ada jalan singkat yang lain. Kena usaha dik kalau nak berjaya.

Tapi kemudian, Cikgu tambah tips kedua yang maha penting juga.

Minta.

Minta pada siapa? Nak minta apa?

Mintalah pada Allah. Minta berapa A yang adik target untuk peperiksaan tu.

2 tips simple kan? Tapi sangat penting ya.

Tips pertama tu semua orang dah tahu. Kalau tak usaha macam mana nak berjaya kan? Padahal Allah sendiri tegur bahawa nasib sesuatu kaum tidak akan berubah melainkan mereka sendiri yang mengubahnya. Ha jelas?

Cuma bab usaha ni, ada pelbagai teknik dan kaedah. Nasihat Cikgu, pilihlah kaedah belajar yang paling efektif untuk diri ya.

Ada pelajar yang boleh ulangkaji sambil dengar lagu. Tapi ada yang tidak.

Ada pelajar yang selesa ulangkaji sendiri, tapi ada juga pelajar yang perlu rakan-rakan untuk ulangkaji bersama.

Terpulanglah. Janji ikut mode yang paling optimum dan berkesan untuk masing-masing absorb ilmu tu ye.

Tips kedua tu minta. Ini tanda orang beriman tau. Walau kita sudah usaha sekuat mana pun, kita kena percaya yang segala perbendaharaan langit dan bumi tu di 'tangan' Allah.

Ada satu perkara yang kita kena pegang. Iaitu, kalau Allah takdirkan memang sesuatu tu memang rezeki kita maka datanglah rintangan apa pun, ia tetap jadi milik kita. Percaya okay?

Eh, tapi mesti kena usaha sungguh2 lah sebelum tu okay? Haha, konsep tawakal kena betul okay..

Bila dah usaha sehabis daya, kemudian jangan lupa minta pada Dia yang baik-baik. Buatlah solat hajat, baca Yassin untuk diri sendiri dan banyak-banyak berdoa ya. Insya-Allah, Allah akan beri yang terbaik untuk adik-adik nanti 😘😉

No comments:

Post a Comment